perjantai 15. syyskuuta 2017

Naruskajoen tammi

25.7.2017 11:06
20º C  2.5 m/s sade 0 lumi 0 mieli jeeeee !

            1/200  f/3.5  18 mm  ISO 100


Naruska on monelle tuttu nimi  jos kuuntelee talvella säätietoja. Talven pakkasennätysten kärkipäässä ja monesti ykkösenä. Niinpä niin nyt ei ollut pakkasta vaan kesän kuumimmat päivät Lapin alueella. Jos Naruska on monelle löytämätön paikka suomen kartalta niin vielä enemmän on hukassa Naruskan tammi. Retkeilijälle, kalastajalle ym. Lapissa samoilijalle Naruska- tammi, järvi ja joki ovat tuttua seutua. Pikkusen nippeliä.  Sallaan n. 70 km, Savukoskele n. 50 km, Venäjälle n. 10 km, Helsiinkiin n. 850 . Äkkipikaisesti linnuntietä kartalta mitattuna n. . En kylläkään ole koskaan kuullut että mikään lintu olisi lentänyt viivasuorasti 850 kilometriä tai edes yhtä kilometriä . . . Hä !

            1/200  f/5.6  50 mm ISO 100

Tässäpä tulipaikan infokatoksen tekstä lähempää jossa kartta Naruskalta Tuntsalle. Paljon asiaa alueella liikujalle, mutta tänne olin eksynyt tai löytänyt kamerani kanssa. 

Karttapaikka - Maanmittauslaitos

            1/200  f/4.5  22 mm  ISO 100

Oiva tulipaikka Naruskajoen varrella.

1/200  f/7.5  26 mm  ISO 100

Kalastajia ilmestyi rannan puskista kadoten rannan puskiin. Eivät liikkuneet tyhjin repuin vaan olipa muutamilla aivan runsaastikin saalista.

1/200  f/3.5  16 mm  ISO 100

1/200  f/5.0  18 mm  ISO 100

Mukana oli myös drone mutta en viitsinyt ruveta sitä siivilleen kohottamaan. Alue on rajan ADIZ vyöhykettä jolla lentäminen vaatii tehtäväksi Tampereen aluelennojohtoon lentoilmoituksen netin kautta tuntia ennen aiottua lentoa. Sitten kysytään Tampereelta käykö lento Ko. ajankohtana. No . . . joopa joo.

1/200  f/7.1  16 mm  ISO 100

Tästä Naruskajoki jatkaa kohti Tenniöjokea johon laskee n. 40 km päässä.


Näistä ruuduista leikkailtu ja liimailtu tuo panoraama ruutu.


Panoraaman kuvat otettu tammelta jossa uiton jäänteitä


Löysimpä vanhan otoksen tammelta. Ei mikään kaunis laadultaan mutta . . . Otettu joskus, jollakin kameralla ja skannattu en muista milloin filmiltä Pc arkistoon ja jälki on sen mukaista . Historiaa 😁.  Takaa näkyy rakennuksen katto jota enään ei ole tai kävelin ohi huomaamatta. En tiedä historiaa mutta luulisin olevan jotain uittoon liittyvää. Saman sarjan kuva kämpästä alla.

Punainen tupa.

Mitä jäi harrastelijakuvaajan reppuun Naruskajoen tammelta. Sää oli otollinen. Puolipilvistä kuiva keli ja vähän vähemmän lunta kuin viimeksi keväällä kesäkuussa 😆. Ennen kaikkia hiljainen luonto ja pois kuvaamasta Oulun 10:tä kuvatuinta paikkaa . . . jooo.
Netistä löytyy paljon juttua alueella kalastamisesta, retkeilystä ym. Jos kuvat tai turinat aiheuttavat jotain ajatuksia, kysymyksiä niin kirjoita alla olevaan laatikkoon niin pyrin vastaamaan.
Ps. ei tullut niinkään paljon itse kuvaamisesta tai kuvista. Meinasi mennä matkailuesitteeksi.

Yksi linkki aiheesta Naruskajoki.


3 kommenttia:

  1. Tervehdys !
    Ajauduin sivullesi kun etsin tietoa Naruskajärven tammen tienoolla olleesta autiotuvasta. Kaikilla kartoillani vuodesta 1971 alkaen Naruskajoen tammen kohdalla oleva rakennus on ollut joen pohjoispuolella yli 100m josta. Blogisi kuvassa rakennus on kuitenkin ihan sillan tuntumassa ja näyttäisi olevan myös eteläpuolella.
    Kämpästä mainitaan mm. pohjois-Suomen autiomajat vihkosessa vuodelta 1958: ”Porttikoski. Naruskajoen porttikosken rannalla n. 1km Naruskajärvestä etelään, talvikäyttöinen patopirtti. Hyvässä kunnossa. Takka. majoitustilaa 8 henkilölle. Polttopuuta.”
    Rakennus mainitaan myös vuoden 1970 vastaavassa vihkosessa samoilla teksteillä.
    Kun noissa oppaissa ei mainita millä puolella jokea rakennus on niin olen kuvitellut tarkoitettavan joen pohjoispuolella kartoissakin näkyvää rakennusta. Ilmeisesti näin ei kuitenkaan ole.

    Kysynkin, jos muistat:
    - Oliko blogisi vanhassa kuvassa oleva punainen rakennus nykyisen tulipaikan katoksen kohdilla?
    - Pystyisitkö tarkentamaan kuvan ottamisen aikaa? Kirjoitat ettet muista koska kuva on otettu mutta minua auttaisi edes summittainen arvio.

    t. Mikko Hakala
    www.patikka.net

    VastaaPoista
  2. Suurinpiirtein siinä nykyisen tulipaikan kohdalla.
    Arvelisin 1987 - 1991.

    VastaaPoista