sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Lyhyen drone historian lyhyt versio.



4. helmikuuta 2017  10:45:11 n.  -2º C  2,5 m/s  kaakko pilvinen.
Pari metriä jäältä ylöspäin ja ensimmäinen drone kuva "naps".


6.lokakuuta 2017 16:04:39 ja n. +9º C  1.1 m/s  pohjoinen sadekuuroja.
Remontin jälkeen koelennolta kuva.

4K videolta kaapattu

Sitten kuuluu kysymys, mitä tässä välillä.  Esimerkiksi yllä oleva kuva videolta Oulu eräänä aamuna (youtube) . Jos nyt kuitenkin mennään droneni lyhyeen historiaan tähän mennessä niin kuin otsake toitottaa.
Ostin dronen helmikuun alussa 2017 vailla aikaisempaa kokemusta droneista. Kuvatessani järjestelmäkameralla monesti tuli mieleen, että jos pääsisi muutaman metrin korkeammalta näppäämään kuvan mitä oli maatasosta tähyämässä. Silloisilla droneissa oli kuitenkin niin huono kuvan ja videon taso että asia jäi aina sikseen. Vuoden vaihteessa näin kuvia ja videoita mitä oli otettu Phantom 4 pro kopterilla  ja niinpä tulin hankkineeksi Ko. kopterin. Aikaisempi lentokokemus oli Microsoft Flight Simulator ja X-plane tasolla . . . että silleen.

Nallikari 11. maaliskuuta 2017

Sanginjoki 6.10.2017

Kopteria koelensin talvikelillä tuulessa ja pakkasessa  Nallikarin edustalla jäällä laivoja jahdaten. Tässä yksi videon pätkä : Laivat ne seilaa  aivan ensimmäisiä. Drone toimi aivan mainiosti pitemmän matkan päästäkin. (Tottakai avoin maisema ilman esteitä tai häiritseviä linkkejä). Kun siirryin sisämaahan 😆lähemmäksi Oulun keskustaa alkoi tulemaan tiuhenevaan tahtiin varoituksia "Strong interference". Eihän siinä mitään jos varoitellaan mutta sitten alkoi kopteri karkailemaan kun keskittyin kuvan ottamiseen ja luotin . . . no jaa, sen paikallaan pysymiseen. Amatööri kuvaaja yhdistettynä amatööri lentäjään joka yrittää katsoa yhtä aikaa kopteriin, tablettiin ja ympäristöön . . . Näitä GPS:n pois päältämenoja alkoi tulemaan usein. Kastellin koulu Kastellinhäkillä  Kokeilin muumoassa Valkiaisjärvellä lentoa missä ei pitäisi olla häiritseviä linkkejä. Kun sain dronen puidenlatvojen yläpuolelle nostin katseeni tabletista ylös ja ihmettelin että kenen drone se siinä painaa perä edellä kohti Oulua. (ja hyvällä vauhdilla) Sain atilla osittain vahingossa tuotua takaisin. Netistä lueskelin jenkkilän sivuilta samoista ongelmista joissa todettiin olevan niin hienot ja herkät vehkeet että eivät aina pysy menossa mukana. No se siitä.
 Kopteri lähti Oulusta toukokuun lopulla huoltoon Hollantiin ja oli sillä reissulla melkein pari kuukautta. Tuomioksi tuli kopterin vaihto uuteen mutta aikaa pidensi Hollanissa kopterien puute. Odottelu pidensi aikaa ainakin kolme viikkoa. Tulivatkohan parvena lentäen Kiinasta.

20.7.2017 EFAH Ahmosuon lentopaikka

Drone Oli oulussa heinäkuun loppupuolella ja kävin Ahmosuon kentällä testailemassa parin akun verran. Toimi aivan normaalisti. Sen jälkeen kuun vaihteessa viikko lapissa itä-rajalla ja ei mitään isompaa ongelmaa. Ei varoituksia "Strong interference". Muutama GPS singnaalin menetys mutta korjautui itsestää 10-15 sek.

Salla

Oulun alueella kuvailin muutaman paikan elokuussa ja samaa GPS pois päältä ilmoitusta mutta taas vain 10-15 sek palasi takaisin. 

Oulujoen pappila

Sitten aloin ihmettelemään kun kalibroin kompassia ja siinä kun käännetään kopteri kylkiasentoon  alkoi kuulumaan  vaimeaa rutinaa ja kuin hammasrattaiden kirskuntaa. Seuraavalla kerralla se oli paljon voimakkaampaa ja jätin kalibroinnin kesken. Kun laitoin kopterin pöydälle ja virran päälle ei mitään ääntä mutta kun nostin kopteria ja hieman kallistin niin sama ratina kera kirskunnan. Nettiin ja lukemaan jenkkilän sivuja. Paljon aiheesta ja aiheen vierestä. DJI:n oma kommentaattori jakeli päivityksiä ohjelmaan ja joiltakin se oli hiljentänyt kopterin (liekkö pysyvästi en kysynyt).
Joopa joo kopteri Hollantiin. Nyt kuitenkin toiminta oli nopempaa eli se aika 1kk jonka maahantuoja ilmoittaa huollon vievän. Viikko 40 kopteri takaisin Oulussa ja nyt kokeilulennetty jonkin kerran. Narske kirskunta pois ja jos kuulen oiken se kerää lentäessä 😅. Kopteriin oli vaidettu gimbaali ja kamera.

 Sanginjoki 6.10.2017


Kyllä se siihen osuu . . . siittä se on lähtenytkin mutta miten lie käynee kotia palautuksella.


Siinäpä asiaa ja asian vierestä droneista näin harrastelijan kokemana. Omana arviona on että kun on herkät laitteet ja ilmassa vaikka kuinka paljon monen moista häiriötä ja liikennettä niin ei ihme että sekoo.  Takuu huolto pitäisi saada Suomeen. Liian pitkät ajat Hollannissa.
Viikko 41 Ruska 17 ilmavoimien harjoitus pitäisi olla toimintaa Oulunsalossakin. Pitänee mennä katsomaan jos saisi kuvia napsittua mutta ei osallistuta dronen kanssa harjoituksiin.  Kohta päästään palelevin sormin laivaväylän laidalle Nallikarin edustalle. . . Joopa joo.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti