perjantai 17. maaliskuuta 2017

Oulu kolmen savun kaupunki.


Kun Toppilassa tai Nallikarissa ottaa kuvia (en nyt tarkoita pläsi kuvia kaverista) niin väkisellä meinaa kuviin tulla mukaan tupruttelija. Nyt ei ole kyse kaverista nortti hampaissa vaan joko Toppilan voimalaitos tai Stora Enso Nuottasaari. En tiedä mitä ne taivaalle tupruttavat mutta ne ovat niin näkyviä ja keskeisillä paikoilla Oulussa. Jos katsotaan Toppilan x-satamaan niin siellä huomattavin maamerkki on juuri Toppilan voimalaitos. Jättää varjoonsa kevästi muutaman korkeamman rakennuksen. 
Siinä niitä alku höpinöitä.  Monesti olen kuvannut Nallikarissa mikä lienee niitä Oulun kuvatuimpia paikkoja jos ei peräti kuvatuin. Sieltä tulee paljon kuvattavia auringon laskuja ja nousuja kun on laajahko meri maisemana. Koko ajan vaanii sivustalla Stora Enso. Ei rahaa tahkoavassa ja työpaikkoja luovassa firmassa mitään paha. Eikä Stora tähän siltä osin liitykään mutta minä en ainakaan haluaisi tehdasta maisema- tai auringonlaskukuvaan. Jos kuvaajana olisi tehtaan johtaja niin varmaan tehtaan takaa nousisi aurinko ja tehdas keskeisesti etualalla keskellä kuvassa (arvelu 😋).
Tietenkin jos otetaan kuvaa tehtaasta se on eri asia. Silloin siinä pitäisi näkyä tehdas jos kyseessä ei olisi taiteellinen luova otos ja ilmassa vähän muutakin tuprutusta.
Kaivelin arkistojani ja löysin muutaman "tokumentin" näistä hyvin esillä olevista (vielä kerran) tupruttajista. Ei Toppilasta sen enempää ja jos jotain kiinnostaa löytyy sitä tästä : Toppila netissä
Tämä ensimmäinen "tedasmaisema" on tehty , liimailtu kahdesta kuvasta.



           Sitten saksitaan ja "erikeepperöidään". Tässä keskeiset arvot kamerasta.
           Lauantai. maaliskuu 11. 2017

           Tiedostotyyppi: Adobe Digital Negative -RAW
           Luontipäivä: 11.3.2017 13:02
           Valmistaja: DJI
           Kamera: FC6310
           Polttoväli: 8.8 mm (vast. 24 mm)
           Aukko: F6.3
           Valotusaika: 1/500"
           ISO-herkkyys: 100/21°
           Korkeus 40 m
           Ohjelma: Normaali ohjelma
           Mittaustapa: Keskuspainotettu keskiarvo
           Valkotasapaino: Automaattinen
            -1° C   7.4 km/h   2.1 m/s   lounas   näkyv. 10 km   selkeää
           Siis aivan mainio sää kopterikamera lennolle.



           11.2.2017 otettu video
Sitten mielenkiintoinen kuva erittäin näkyvästä (Oulussa) sauhuttajasta. Tämä on otettu kamerakopterilla ja minusta melko hyvä otos. Näin laadullisesti ja maisemakuvallisesti mutta mikä tekee siittä niin erikoisen. Erikoisen tai niin erikoisen kumpi nyt paremmalle maistuu. Kuva, laajakangas panorama on leikattu 4K video clipistä. Niinhän minäkin ensin äimistelin mutta asiaa tutkittuani vastaus oli hyvin yksinkertainen "venytä clippi yhdeksi pitkäksi panoramaksi" ja saksi se kohta jonka haluat kuvaksi. Niinpä se tapahtuu kun 4K video on niin tarkkaa kuvaa. Kuva kelpaa kuvaruudulla katseltavaksi hyvinkin. Ongelmia tulee varmaankin kun kuvaa aletaan tulostamaan. En ole kokeillut kun ei ole sellaiselle kuvalle käyttöä. Blogissa menee varsin hyvin kuvituksena.
Mielenkiintoista katsottavaa kun Oulusta ei ole paljon ylävinkkelistä otettuja kuvia vielä. Saa nähdä kun kuvauskopterit lisääntyvät.  Tästä Nuottasaarta


Kuvattu  16.3.2017 Oulun lentokentällä Oulunsalossa .



Tässä maisemaa nallikarista kohti Kemiraa . Maisemakuva olkoon joki-, tunturi-, meri-, korpi-, saaristo-, hiekka-aavikko-, kaupunki-, tehdas-, kesä-, tai vaikka talvimaisemakuva on aina hieno lähemmän tutkistelun arvoinen . Olettaa saattaa että  kuva on teknisesti kunnossa  (horisontti suorassa 😅) jos ei mikään taiteellinen tai vastaava seikka muuta realistista näkymää.
Nämä ovat yhden valokuvaukseen sisälle yrittävän höpinöitä. Aina on mukavaa kun on kivaa tai toisin päin ja on mukavaa kun saa välillä hymyillä ääneen. Vaikka itselle . . . melko monesti.
Ps. jos olisi sunnuntaina hyvä ilmanala niin koitan saada Hiukkavaarasta vielä muutaman kuvan ja jos saisi kopterin ilmaan niin videonkin . . .





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti